Malzemeler:
150 gram taze zencefil, soyulmuş ve ince dilimlenmiş
1 çay kaşığı bütün karanfil
Yarım silme çay kaşığı deniz tuzu
Sosu için;
1 çay bardağı elma sirkesi
4 silme yemek kaşığı şeker
Yarım silme çay kaşığı deniz tuzu
Yapılışı:
1-Zencefilleri yıkayın ve soyun. Bir çay kaşığı kullanarak kahverengi lekeleri kazıyın. Sonra ince bir soyucu ile dilimleyin. Bir küçük tencereye alın.
2-Yarım çay kaşığı tuzu üzerlerine serpin, karıştırın ve 5 dakika bekletin. Sonra zencefilllerin üzerin kapanacak kadar çok az kaynar suya ekleyin ve 1-3 dakika pişirin.
3-Bir süzgeçe dökün ve zencefil dilimlerinin tek bir tabaka halinde yayarak tamamen süzmelerini bekleyin. Elllerinizin temiz olduğundan emin olun ve ellerinizle suyunu sıkın, sterilize edilmiş bir kavanoza yerleştirin.
4-Küçük bir tencereye, tuz, şeker ve sirkeyi ekleyin. Sirke kokusu buharlaşıncaya kadar hafif ateşte kaynatın. Hafifçe soğuduğunda, sıvıyı dilimlenmiş zencefil ile dolu kavanoza dökün. Kapağı kapatın, soğumaya bırakın ve soğutun.
5-Birkaç saat sonra (en az 3-4 saat), zencefil hafif pembeye dönecektir. Ertesi gün daha da pembe olacak. Zencefil turşusu, buzdolabında hava geçirmez bir kapta bir yıla kadar saklanabilir.
Not:
Zencefil turşusunu, tavuk, balık ve sebze yemeklerinin yanında kullanabilirsiniz. Turşu yapımında temel prensip hijyenik ortam sağlamaktır. Turşu yapımında kullanacağınız tüm araç-gereçleri kaynar suda 15 dakika bekleterek sterilize edin. Ellerinizi ılık suda sabun ile iyice yıkayın ve durulayın.