Yeni yayımlanan kapsamlı bir çalışma, Akdeniz diyetine sıkı sıkıya bağlı kalan kadınlarda ölüm riskinin anlamlı ölçüde azaldığını ortaya koydu. Araştırmaya göre bu beslenme modeli, kardiyometabolik sağlığı destekleyerek yaşam süresini uzatmaya yardımcı olabilir.
JAMA Network Open dergisinde 31 Mayıs 2024 tarihinde yayımlanan çalışmada, 1993–1996 yılları arasında kaydedilen 25.315 kadının sağlık verileri 25 yıl boyunca izlendi. Araştırma sonucunda, Akdeniz diyetine en yüksek düzeyde bağlı kalan kadınlarda tüm nedenlere bağlı ölüm riskinin %23 oranında azaldığı görüldü.
Neden Akdeniz Diyeti?
Akdeniz diyeti; sebzeler, meyveler, tam tahıllar, baklagiller, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar, deniz ürünleri ve sınırlı miktarda kırmızı et gibi besinleri temel alıyor. Bu diyetin düşük doymuş yağ oranı ve yüksek lif içeriği, kötü kolesterolü (LDL) azaltırken iyi kolesterolü (HDL) artırmaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda kan basıncını düşürme, kilo kontrolünü destekleme ve insülin duyarlılığını artırma gibi etkilerle metabolik sağlığı da iyileştiriyor.
Northwell Lenox Hill Hastanesi’nden kayıtlı diyetisyen Nicole Roach’a göre, kalp hastalığına yol açan risk faktörlerinin çoğu bireysel yaşam tarzı ile yönetilebilir. Akdeniz diyeti bu anlamda önemli bir araç olabilir.
İnflamasyon ve Kardiyovasküler Sağlık
Columbia Üniversitesi’nden Dr. Marie-Pierre St-Onge, Akdeniz diyetinin inflamasyonu azalttığını ve damar sağlığını tehdit eden zararlı lipidleri düşürdüğünü belirtiyor. Teksas Üniversitesi’nden Dr. John Higgins ise bu diyetin kalp krizi ve inme gibi ciddi kardiyovasküler olayları azaltmada etkili olduğunu vurguluyor.
Ne Yapmalı?
Bu bulgular, uzun ve sağlıklı bir yaşam için sadece bir diyet değişikliğinin bile ne kadar büyük fark yaratabileceğini gösteriyor. Omega-3 yağ asitleri içeren balıklar, liften zengin sebzeler ve meyveler, tam tahıllar ve sağlıklı yağ kaynaklarıyla beslenmek, sadece ölüm riskini azaltmakla kalmayıp aynı zamanda yaşam kalitesini de artırabilir.
Elbette ki genetik faktörler, yaşam tarzı, egzersiz düzeyi ve kronik hastalık geçmişi gibi diğer unsurlar da sağlığın belirleyicileri arasında yer alıyor. Ancak bilimsel veriler, Akdeniz tipi beslenmenin bu süreci olumlu yönde etkileyebileceğini açıkça ortaya koyuyor.
Kaynak:
Park, Y. M., et al. (2024). Association of Mediterranean Diet With All-Cause and Cause-Specific Mortality in Women. JAMA Network Open, 7(5), e2412631.