İletişim için
Blog Haberler

D vitamini yetersizliği erken yaşta ölüme neden olabiliyor

D vitamini yağda çözünen bir vitamindir. Kalsiyum ve fosforun emilimini düzenleyerek kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur. Ayrıca hücreler arası iletişimi sağlama ve bağışıklık sistemini destekleme konusunda da rolleri vardır. Vücudumuz D vitamini ihtiyacının % 90’ını güneş ışınları yardımıyla deride sentezler. Kalan % 10’luk kısım ise besinler aracılığıyla sağlanır. D vitamininden zengin yiyecekler; yağlı balıklar, karaciğer ve yumurta sarısıdır. Eksikliğinde özellikle kemik hastalıkları riski ciddi düzeyde artar ancak son dönem yapılan çalışmalarda başka birçok hastalıkla da ilişkili olabileceğine yönelik sonuçlar elde edilmektedir.

Kandaki D vitamini düzeyi ve ölüm oranları arasındaki ilişkiyi inceleyen 32 araştırmanın değerlendirildiği bir çalışmada 566.583 kişinin kandaki D vitamini düzeylerine bakılmış. Sonuçlar değerlendirildiğinde D vitamini düzeyi düşük olanların erken yaşta ölüm riskinin 2 kat arttığı bulunmuştur. Bu nedenle araştırmacılar kandaki D vitamini düzeylerinin yıllık olarak kontrol ettirilmesini ve doktor kontrolünde D vitamini alımlarının düzenlenmesini önermişlerdir.

Kaynak :

Cedric F et al. Meta-analysis of All-Cause Mortality According to Serum 25-Hydroxyvitamin. American Journal of Public Health, 2014,  e-View Ahead of Print. doi: 10.2105/AJPH.2014.302034.